Шестнадесет години по-късно Хърватия ще възстанови задължителната военна служба. От 1-ви януари 2025

...
Шестнадесет години по-късно Хърватия ще възстанови задължителната военна служба. От 1-ви януари 2025
Коментари Харесай

Хърватия връща задължителната военна служба

Шестнадесет години по-късно Хърватия ще възстанови задължителната военна работа. От 1-ви януари 2025 година би трябвало да влезе в действие наборната военна работа за всички младежи над 18 години. Министърът на защитата и вицепремиер Иван Анушич съобщи, че " всичко е готово ", само че към момента се чака политическата процедура.

" Между 2 и 3 месеца ще продължава службата. Повишихме надбавките, в този момент те са 900 евро на месец ", сподели той, представен от Хърватското радио и телевизия.

Идеята е да се задържат колкото се може повече младежи в системата на защитата. Според предварителните прогнози годишно би трябвало да се образоват 15 000 души.

" Предизвикателствата пред сигурността са такива, че слагат пред всички нас задължението да обмислим по какъв начин да активираме този модел ", сподели вицепремиерът.

В Хърватия наложителната военна работа беше отстранена през 2008 година " Това решение беше вярно в оня интервал. Новите условия и бъдещето изискват нови решения ", акцентира ръководителят на Комисията по защита в хърватския парламент Арсен Баук.

За младежите, които отхвърлят да заловен оръжие в ръка, има различен проект. " Ще носят гребла и мотики. Ще носят чували, когато се построяват диги против възможни наводнения, ще носят някакви други неща - няма да им се постанова да носят оръжия, само че ще би трябвало да извършват дълга си към страната ", изясни Анушич.

" Тази част от образованието ще бъде задача на системата за гражданска отбрана. Ще ги научат, както се споделя, на житейски умения. Когато има прочут риск, би трябвало да знаете по какъв начин да помогнете на индивида до вас и на самия себе си ", уточни Дамир Трут, шеф на Дирекция Гражданска отбрана.

В хърватския генералски корпус акцентират значимостта на образованието на младежите за самозащита.

" Обучението ще включва оказване на първа помощ, реагиране при естествени бедствия и повреди, до различаване на разнообразни форми на неконвенционални закани и провокации ", сподели генерал-лейтенант в оставка Младен Круляц. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР